Tuesday, November 15, 2011

SAMBAL GORENG TEMPE


Makanan yang dikenali sebagai sambal goreng tempe ini sangat sesuai dimakan bersama nasi putih dan ayam masak kicap. Pokoknya...yang tak berkuah gitu....kalau bulan puasa, waktu bersahur dan tak selera makan...inilah lauk yang sesuai. Menyediakan lauk ini pun tidaklah sukar, semuanya perlu digoreng, selepas itu barulah disediakan sambal, dan digaul sekali. kalau sesiapa yang ingin mencuba, bolehlah ikut resepi berikut...(lain orang mungkin lain resepinya...)

Bahan-bahannya:
Bahan A:
2 keping tempe saiz biasa (dipotong nipis)
kacang buncis (agak-agak)
ikan bilis (semangkuk kecil)
2 keping fish cake (dihiris nipis)
2 cili merah dan hijau (dihiris)
Suhun dan fucuk (jika suka)
Minyak untuk menggoreng

Bahan untuk sambal:
Bahan B:
2 labu bawang besar (dihiris)
3 biji bawang kecil (ditumbuk kasar)
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
2 batang serai (dihiris halus dan ditumbuk)
sedikit halia (ditumbuk halus)
2 sudu besar cili giling
2 -3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukup rasa
serbuk perasa (jika suka)
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1. Goreng bahan A secara berasingan. Ketepikan.
2. Untuk menyediakan sambal, goreng bahan B yang ditumbuk dan dihiris hingga wangi.
3. Masukkan cili giling dan goreng hingga masak (naik minyak).
4. Masukkan air asam jawa,  kicap manis dan sos tiram dan masukkan garam dan gula secukupnya.
5. Goreng hingga kering dan hati-hati jangan hangit....
6. Masukkan semua Bahan A yang telah digoreng. gaul secukupnya.
7. Sedia untuk dihidangkan...

** Jika suka boleh gorengkan tauhu atau boleh gantikan kacang buncis dengan kacang panjang.Jika bahan gorengannya banyak, kena lebihkan gorengan sambal...!

No comments:

Post a Comment