Wednesday, November 16, 2011

BAWAL MASAM MANIS




Ikan bawal kalau digoreng saja pun amat menyelerakan, dimakan pula dengan sambal kicap bersama nasi putih panas. Kadang-kadang kita ingin juga bertukar selera. Selain dari dibuat kari bersama kacang bendi atau terung, boleh juga dibuat masak masam manis. Yang saya buat ini, cuma hidangan biasa-biasa sahaja. Kalau dibuat sambal pedas pun sedap juga. Yang penting, ikan bawal masih baru dan segar, dagingnya manis dan sesuai dimasak apa pun. Mari tengok resepi mudah ni.....

Bahan-bahannya:
2-3 ekor bawal saiz sederhana (dibersihkan dan digoreng)
1 biji timun (dibuang biji dan didadu sederhana)
1 biji lobak merah (dipotong dadu)
1/2 tin nenas (bentuk kiub)
2 labu bawang besar (dihiris untuk hiasan)
2 cili merah (hiris untuk hiasan)
3-4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 sb sos tiram
2 sb sos cili
2 sb sos tomato/sos cili thai
1 sb cili giling (ikut suka pedas)
1 inci halia*
garam dan gula secukupnya
serbuk perasa (jika suka)

Cara membuatnya:
1. Bersihkan ikan bawal dan sapu garam kunyit dan digoreng hingga garing. Ketepikan.
2. Tumbuk bahan bertanda * dan goreng hingga wangi. Masukkan cili giling dan kacau hingga masak.
     (tambah air jika perlu).
3. Masukkan sos cili, sos tomato/sos cili thai dan sos tiram. Gaul rata.
4. Masukkan nenas tin bersama sedikit airnya (sirap) serta kacau rata. Masukkan garam dan gula  
    secukupnya.
5. Masukkan kiub lobak merah hingga agak lembut.
6. Masukkan timun kiub (jangan terlalu lama, nanti tak rangup)
7. Masukkan ikan bawal goreng, serta hirisan bawang hiasan serta cili hiasan.
8. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment