Sedap dimakan ketika masih panas..
mmmhh..
Menunggu untuk digoreng
Semuanya ada 19 biji...
Siap untuk dibentuk....
Kerjanya nampak mudah...lebih kurang satu jam dah siap..tapi banyak kerenahnya..ambik tu..ambik ni..cuci tu, cuci ni....mmmphh..lain kali beli saja lah...
mmmhh..
Menunggu untuk digoreng
Semuanya ada 19 biji...
Siap untuk dibentuk....
Kerjanya nampak mudah...lebih kurang satu jam dah siap..tapi banyak kerenahnya..ambik tu..ambik ni..cuci tu, cuci ni....mmmphh..lain kali beli saja lah...
Resepinya mudah sahaja:
Bahan-bahannya:
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1/2 peket mauripan
2 sb marjerin
1 sb dough softener
2 sb susu pekat manis
3 sb gula
1 biji telur
Cara membuatnya:
1. Masukkan mauripan dan gula kedalam air suam. Biarkan selama 10-12 minit hingga berbuih.
2. Cairkan marjerin dan dough softener. Sejukkan.
3. Masukkan susu pekat manis, telur dan marjerin yang dah disejukkan ke dalam 1.Kacau.
4. Masukkan tepung ke dalam besen/bekas yang sesuai, masukkan bahan-bahan tadi. Gaul sebati, menggunakan senduk kayu, kerana adunannya lembut dan melekat.
5. Biarkan sehingga 30-40 minit.
6. Bentukkan doh menggunakan tepung yang banyak di tangan...
7. Siap untuk digoreng.
8. Sekiranya hendak disimpan, goreng sebentar sahaja, bila sejuk boleh disimpan frozen...
No comments:
Post a Comment