Bahan A:
1 peket serbuk jelly (10g)
3 1/4 cwn air
1 cwn gula pasir
1 sb butter @ majerin
Bahan B:
4 biji telur
1 sb tepung kastad
4 biji telur
1 sb tepung kastad
1 cwn susu cair
2 sb susu pekat manis
1 sk esen vanilla
Bahan C:
1 sb coklat emulco (atau boleh juga koko powder)
Cara membuatnya:
1. Masak bahan A sehingga mendidih (sambil kacau).Dah mendidih masukkan butter.
2. Sementara tu, siapkan bahan B.
3. Blend semua bahan B. Kalau A dah mendidih, masukkan B, kacau guna "whisk" supaya tidak bergentel nanti. Kacau sehingga mendidih. Tutup api.
4. Bahagikan adunan kepada dua. Satu biarkan warna asal(kalau nak kuning lagi,boleh letak pewarna kuning).Yang satu lagi letakkan cocoa emulco. Kacau rata.
5. Ambil bekas yang bulat atau 4 segi, masukkan satu senduk warna coklat, masukkan atasnya warna kuning pula silih berganti...sehingga habis.
6. Gariskan atasnya menggunakan lidi sate untuk membentuk sarang labah-labah. Siap dan masukkan dalam fridge...
No comments:
Post a Comment